Ágicánk aktív szókincse a következő: vava (kutya), mama, tátá, ez utóbbi hol nyílt, hol zárt, e-be hajló hang, vagy rövidebb, vagy hosszabb á. A jelentésére a szövegkörnyezetben fény derül, főleg, ha megfelelően hangsúlyozza. Jelentheti, hogy “anyaaa”, vagy “gyere”, de azt is, hogy “táncolni akarok, ezért tegyél be egy cédét”, vagy hogy “ott a bicikli, ültess fel és menjünk” és “hagyjál már ezzel a spenóttal, ott van a keksz, vagy legalább egy játékot adj a főzelékhez”. Aggódni nem aggódunk, anyu szerint én is 9 hónaposan mondtam, hogy mama, aztán másfél éves koromig semmi, viszont utána mondatokban beszéltem. De azért az ember lánya úgy vágyna már rá, hogy testbeszédnél több legyen a kommunikációnk, meg hogy ne tegye már annyira próbára az elménket annak kitalálása, mit is szeretne a kisasszony.

Ma reggeli közben beszélgettünk, szóba került papa, mire Ági, mint aki megvilágosodik, megállt a banellás kenyér majszolásában és azt mondta megilletődve: “Papa”. Mindannyian ránéztünk, ügyes, ügyes, mondtuk, és kértük, hogy mondja, papa. És mondta. Többször. Örültünk, ezért ő is.

No, micsoda haladás, ráadásul szombaton másfél éves ő is, talán anyja lánya, itt az alkalom beszéltetni! Rásegíteni bizonyos szavakra. Mert nehogy már mama, papa megy, anya meg még nem! Így hát odafordultam, és kértem: “Ági, mondd, hogy anya! A-nya. Aaaaaa-nyaaaa. Mondd szépen!” Ági néz rám, nagyra nyílt szemekkel. Most biztos befogadja, pár másodperc és mondani is fogja. Megint segítek neki: “Aaaaa-nyaaaa.” Mosolygok biztatólag. Néz, szeme mosolyog, pici szája kinyílik, na most, most fogja mondani!!!

“Táá-tááá!”

Na jó, majd legközelebb. Van még egy kis idő szombatig.

a


2 hozzászólás ehhez “Aaanyaaa”

 • Viki írta:

  Bíztató az ifjú Hölgy… Ó, Krisztám, aztán úgy belejön, hogy abba se akarja hagyni…
  Amikor a legkisebbünk ekkorka volt, mint Ágitok, úgy vártam én is, hogy mondja végre… Aztán három és fél éves és csak énekel és mondja…
  Szóval, még van egy kis idő… 🙂

 • tejbenbajban írta:

  Tudom, tudom…
  Amúgy szombaton, másfél évesen mondta, hogy apa, aztán anya. Igaz, én nem hallottam, de több fültanú is van.

Hozzászólás írása