elég csak követni a következő pontokat, még akkor is, ha vannak benne ilyen-olyan mélypontok:

1. Ébredés után csak tedd a dolgodat, akár bal lábbal az ágyról le, majd mosakodás, fejben a nap összeszedése, ha belefér a reggeli rutinon kívül, gyors mosógépindítás, az esti felmosás pótlása, elszórt játékok összeszedése, a nappali plédjének összehajtása.

2. Reggeli rutin teafőzéssel, tízórai csomagolásával, iskolatáskák ellenőrzésével, ébresztő puszikkal, fésüléssel, gyors szabály/vers/fogalom kikérdezéssel, majd további ébresztésekkel, öltöztetésekkel, reggeliztetésekkel.

3. Ahogy telik a reggel, gyűlnek a fejedben a napi teendők, az ébredés után összeszedettek mellé eszedbe jut, hogy ma már tényleg el kell indítanod a fehér mosást is, meg nem kellene elfelejteni a postára elvinni az elmaradt számlákat, de persze előtte jó lenne előkeresni azokat, aztán az éjjel mélyen alvó gondok is felébrednek, beindul a gépezet a megoldáskeresésre, legörbítve a vonásaidat.

4. Mindeközben az órára nézel, és látod ám, hogy ma megint csak a tízóraira értek oda az óvodába. Az ideges sietés és morcosság tettekben és az arckifejezésben megjelenik: szótlanul, csak fejben mérgelődéssel, szemöldökráncolás mellett már erősebben húzod meg a picúr csizmájának a cipőfűzőjét a kötéskor, és kezdesz siető mozdulatokkal kesztyűt keresni mindkettőnek, s tudatosan és nagy nehezen elnyomod magadban a rossz kedvednek és ideges sietésednek a kivetítését a gyerekekre.

5. Na ekkor, éppen ekkor, a lehető legjobbkor, odajön a gyermeked, de ezt te észre sem veszed, mert gondolataidban és a kisbakancs lábra adásában elvesztél, csak már azt, hogy puha tenyerével kezdi simogatni az arcodat, ránézel és látod a vigaszt adó mosolyát a gribedlijeivel. Kisimulnak a ráncaid, szétszaladnak a szájcsücskeid, felmelegszik hirtelen a szíved, s mire karjaid ölelésre tárnád felé, ott terem a kisebbik is, s hogy ő is adjon, na és le ne maradjon valami jóról és felemelőről, megérinti a másik arcodat, ahogy a testvérétől látta. Szimmetrikusan árad a szeretet, végigjárja a testemet, lelkemet.

6. Ilyenkor újra felébredsz, kisüt a nap, beragyog mindent, megállítja az óra mutatóit és elszunnyasztja a problémákat, és csak akkor fogja újra ébreszteni, amikor kész lesz a terv a megoldásra. És már csak azt veszed észre, hogy úton vagytok, úton az oviba, úton a boldogságba.

 

a


Hozzászólás írása