Megy a napi rutin, reggeltől estig. Közben akadnak kisebb megállók, pillanatok a napjaimban, amikor csak állok, nézem, vagy hallgatom, vagy szagolom azt az elillanó pillanatot, próbálom bevésni, megőrizni az örökkévalóságnak, öreg napjaimra, amikor aztán visszafiatalodom általuk újra. Ilyenkor tökéletesen biztos vagyok abban, hogy sikerülni fog, ezt aztán nem fogom soha elfelejteni. Az évek során bebizonyosodott, hogy ez korántsem van így, csak töredékük szépíti meg az életemet újra és újra.
No, ezért írom le ezeket a pillanatokat ide.

Ági-pillanat.
Guggolok az ebédlőben, a konyha felé nézve. Ott áll Ági, oldalról látom. Amolyan hiszti van éppen: dél felé jár, álmos is, éhes is, kintről jöttünk nemrég be, szeretném a benti szandált ráadni, majd kezet mosni. Felakasztottam a kabátját, sapkát, sálat a helyére, dobtam pár fahasábot a tűzre, közben hívtam csilingelve, magyaráztam, mit akarok, énekeltem neki, s már akkor hallottam a durcis ‘nem’-et. Aztán látom is, mit csinál. Áll a konyhában, fejét leszegi, úgy, hogy az álla a mellkasához ér, szájával csücsörít, szemöldökét morcosra összevonja. Vékonyka kis tincsek kicsúsztak a sapka alatt a csatból, körbeveszik a buksiját a felálló, pille hajszálak. A legviccesebb, ahogy a karjait a pocakja előtt összekulcsolja, mutatva, hogy ő most aztán nagyon mérges, és csakazértse. Szólítom, erre ő felemeli az összekulcsolt karjait, és miközben visszaejti, ezt a szorosan zárt kalodát még szorosabbra veszi úgy, hogy a jobb kezét balra, bal kezét jobbra felcsúsztatja a felkarján, közben nyög egyet dacosan: mmm!
Aztán csönd, nézem, vésem be a pillanatot. Lassan felém fordítja a fejét, épp csak annyira, hogy a szeme sarkából rám nézhessen. Mosolygok, erre ő is, majd hirtelen újra durcira vált, visszarántja a fejét, újra jön a karkulcsolás szorítása és a dacos mmm.
Naponta egyszer-kétszer fordul elő Ágival ilyesmi, nem egy nagyon dacos gyerek. Figyelme elterelésével, énekkel, meséléssel vagy csikizéssel túl lehet lendítni rajta.

a


2 hozzászólás ehhez “Pillanat 1”

Hozzászólás írása