Pár hónapja értelmet nyert a gyerekek számára az általuk végzett házimunka. És hogy kedvesek legyenek. Meg segítőkészek. Persze, van, hogy a mi szép szemeinkért is, de a csillagokért, mindenre képesek.
Az ötlet nem saját, nem szeretném learatni a babérokat.
Különböző cselekedetekért papírlyukasztóval kerül egy-egy csillag a megfelelő név alá a hűtőn levő kartonpapírra. Ha öt összegyűlik, a gázkazánon a másik kartonlapra angyalka kerül. S miután van már valakinek öt angyalkája, azaz huszonöt csillagja, kérheti a jutalmát. Egy mozijegyet, vagy masszázst, könyvet vagy egy tekézést, amit szeretne és amibe közösen bele is egyezik a család.
Marci azért szokott, ha megrakja a cserépkályhákat elgyújtásra készre, vagy elmegy a boltba vagy mézért Bözsi nénihez. Julcsi akkor, ha kipakol a mosogatógépből, főleg ha az evőeszközöket is, mert azt nagyon nem szereti, vagy mint legutóbb, másfél hétig segítette a beteg osztálytársát leckével. Palkó teríteni szokott csillagért, vagy nem átjönni éjjel hozzánk. Ági akkor érdemli meg, ha segít teríteni – még akkor is, ha már a tizenegyedik tányért viszi is ki az asztalra, vagy ha nem fordul át pelenkázáskor rögtön hasra, illetve ha hajnalban ébred először. Én általában gasztro-élményt nyújtok csillagért, akár én sütöm pl. a kakaóscsigát, akár a zenés pékautónál veszem. Apácska szegény ritkán kap, mert kevés az együtt töltött idő, bár éppen a télen-nyáron kint dolgozásért kaphatna sokat. Én azért külön indoklás nélkül is szoktam neki lyukasztani egyet-egyet.
Szoktak lenni hétvégi akciók, amikor nagyon meg vagyok csúszva a házimunkával. No ekkor egy teregetésért vagy egy panírozásért dupla csillag jár, úgyhogy érdemes résen lenni. Akkor is hangsúlyosabb a csillag, ha valaki magától jön és felajánlja, hogy miben szeretne segíteni. És ha valamit extra gyorsan kell megtalálni, pl. indulás előtt Ági kedvenc autós játékát, akkor csak elkiáltom magam, hogy “egy csillag jár annak, aki megtalálja a nyomkodós békát!!!!” és már mindenki ugrik is a segítségemre. Két alkalommal is én lettem az, aki ilyen esetben rátalált a keresett dologra, így valójában magamat jutalmaztam meg.
Valójában a csillagrendszer a két nagyot hatja meg, Palkó csak tátott szájjal szokta figyelni, hogy Marci és Julcsi mennyit bír versenyezni azon, kinek mennyi csillag van a neve alatt. Néha örül neki, hogy neki is gyűlik az angyalkája. Természetesen Ági mit sem ért az egészből. De ő még a nagy buzgó, aki minden padlón levő dolgot a szemetesbe visz, és a cipőket a helyére, még a száraz ruhákat is vissza akarja teregetni a szárítóra. Neki még nincs szüksége csillagrendszerre a motivációhoz. Viszont Julcsi már egyszer azt mondta, hogy ő már unja ezt a csillagozást… Hogy ezeknek a mai gyerekeknek semmi sem jó!

a


Hozzászólás írása