Terveztem a hétvégén közös kirándulást, közös kutyafuttatást, közös fagyizást. Itt a jó idő, vele a szabadság, irány a természet, jöhetnek a programok, az egész családnak.

Aztán láttam, Marci hogy örül, amikor reggel azt veszi észre, hogy apja az este 6-ig tartó munkanapok és a hétvégi vállalások után végre itthon van, sőt, mi több, készíti a reggeli teát, vagyis személyesn is részese az életünknek. Rögtön mellé is szegődött, mondta, hogy tegnap tervezte már lenyírni a füvet, de lebeszéltem, és jó is, mert akkor majd ma “apa, te behúzod, én meg nyírom”. Rákérdezett aztán apjánál, hogy a polcot, amit a szülinapjára kapott cd-lejátszónak ígért, mikor teszik fel. Ha le kell festeni, ő szívesen megcsinálja. Gizi mamánál elromlott bojlerre is gondolt, már nem javítják ezek szerint meg, állapította meg, és hogy ki fog segíteni felrakni az újat. Mire reggelizni ültünk le, már azt hallom, hogy a legújabb problémáját mondja, miszerint össze-vissza mutatja a sebességet a bicikli mérője, mire Apácska megígérte, hogy meg fogja nézni. Reggeli után a bélyegkiállításra összeválogatott darabokat böngészve meg arról beszéltek, hogyan kellene azokat papírra rendezni.

Megállapítottam, hogy a nagyfiam nagy. Egészen férfias és felnőtt dolgokról, amelyekkel kapcsolatban velem semmit nem tud kezdeni, cseveg az apjával. Az apjával, akire nagy szüksége van. Ennek minden apró jelétől el tudok olvadni. Attól leginkább, amikor Marci, az amúgy nagyon szemtelen kiskamasz,  az ülő apja mellé áll, jobb kezét apja jobb vállára, bal kezét a balra teszi, ráhajol és a fejét összeduksizza apjáéval és mosolyog.

Miután ezeket megfigyeltem, lemondtam a közös kirándulásról, a közös kutyafuttatásról, a közös fagyizásról. Helyette csak figyeltem őket, hogyan barkácsolnak közösen, hogy működnek együtt a polcfestésnél és felcsavarozásánál, majd este mi balra indultunk fagyizni, ők kettesben meg jobbra csocsózni, s aztán hallgattuk az élménybeszámolót, hány meccs volt és ki hányat nyert. Hogy közben milyen témákat érintettek, nem tudni.

a


Hozzászólás írása